Tekst objavljen: 08.02.2013 11:55        


Profesor Ljupčo Petkovski, rukovodilac Katedre Građevinskog fakulteta u Skoplju za hidrotehničke objekte, kaže da bi izgradnja kanala Morava-Vardar-Egej potopila velike poljoprivredne površine u Makedoniji i najmanje tri naselja u toj zemlji.

Kanal do Soluna bi potopio pola Makedonije?

On objašnjava da bi bile pogođena najmanje tri naselja u Tikveškom i Đevđelijsko-valandovskom regionu, izazivajući negativne društvene uticaje - migracije i profesionalnu preorijentaciju stanovništva.

Petrovski kaže i da bi zbog kanala "u Đevđelijsko-valandovskom regionu navodnjavanje moralo da bude zamenjeno odvodnjavanjem" i podseća da je ovaj projekat zanemaren u poslednje četiri decenije, a tehnička dokumentacija nije unapređena.

Petkovski smatra da bi relevantne institucije u Makedoniji trebalo pažljivo da analiziraju pozitivne i negativne efekte ovog mega projekta i da provere njegovu ekonomsku opravdanost.

- Projekat zaslužuje veliku opreznost, jer će progutati ogromne finansijske resurse. Zadužio bi zemlju, a ukoliko ne da očekivanu dobit, može da zaustavi ceo dalji razvoj države - dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Dunav-Morava-Vardar-Egej brodski transport kanal rečni transport saobraćaj infrastruktura makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana