Tekst objavljen: 11.04.2013 17:30        


Pazari u ugostiteljskim objektima leti svake godine sve su veći, ali tokom zime kafane imaju manje gostiju, pa je ukupna godišnja zarada pala za 17 odsto!

Kafane leti žive, zimi jedva preživljavaju

- U nekim zonama Beograda dobar promet se održava tokom čitave godine, jer su lokali gostima lako dostupni - kaže Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

- Uočili smo da je tokom leta u sva tri mesta primetan skok prometa, dok se tokom zimske sezone beleži pad i po 30 odsto. Zimi ne rade bašte, nema turista, pa promet drastično pada i u kafane idu samo stalni gosti.

Zanimljivo je da je tokom prošle letnje sezone zabeležen čak i blagi skok prometa od tri-četiri odsto u odnosu na 2008. godinu. Međutim, zimi je pad toliko veliki da je u proseku primećeno da u Srbiji turisti troše sve manje.

- Velika je sreća što broj stranih turista raste, jer bi i ugostiteljstvo zabeležilo pad od 30,4 odsto kao što je u maloprodaji - objašnjava Rajić.

- Otkako je počela kriza u Sloveniji i Hrvatskoj, veliki broj turista iz tih zemalja dolazi kod nas jer je zabava jeftinija nego u Austriji ili Italiji. Zarada bi bila još veća da ugostitelji nemaju problema sa ograničenim radnim vremenom. Promet u lokalima u centru je manji, jer posle 22 časa gosti odlaze van centra. To je velika šteta, jer je uložen novac u promociju Beograda kao mesta za dobar provod. Takođe, činjenica je da mi nemamo kulturno-istorijsku ponudu kao Beč i Budimpešta, ali smo uvek bili gostoljubivi i gastronomski primamljivi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turisti turizam Srbija kafić restoran ugostitelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana