Tekst objavljen: 15.07.2013 11:20        


Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da je strateški partner za Jat ervejz već odabran, kao i da će flota nacionalnog avio prevoznika uskoro biti pojačana.

Kad dođu Arapi u Jatovo jato sleće 10 aviona

Iako Mrkonjić nije precizirao ko je taj partner mediji pišu da se potpisivanje sporazuma Jata sa Itihadom, aviokompanijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, očekuje do kraja meseca.

Itihad ima flotu od 72 savremena aviona i prošle godine ova kompanija je ostvarila prihod od 4,8 milijardi dolara. Poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom „Er Berlinu”, irskom „Er Lingusu”, u kompaniji „Virdžin Australija” i „Er Sejšeli”.
Nakon toga, i to verovatno 1. oktobra, sledi formiranje nove aviokompanije u kojoj će država Srbija imati 51 odsto vlasništva, a Itihad 49 procenata.

Itihad bi novoj firmi trebalo da obezbedi kredit od banke u Abu Dabiju, pošto Jat vapi za svežim novcem kojim bi se poboljšalo poslovanje. Samim tim, steći će se finansijska podloga za iznajmljivanje 10 aviona tipa „erbas 319”, a onda verovatno i nekoliko „bombardijea”.

– Očekujemo da se to dogodi u poslednjem kvartalu ove godine. Što se tiče kupovine potpuno novih aviona, na njih ćemo morati da sačekamo do 2016. ili 2017. godine, pošto je nemoguće odmah dobiti nov „erbas”. Na to mora da se sačeka, jer je tražnja velika – kaže naš sagovornik.

Kao što su tražili i svi prethodni potencijalni strateški partneri, država (poreski obveznici) će u toj situaciji preuzeti dugove Jata, (procenjuje se da su veći od 170 miliona evra) i pobrinuti se za višak zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
itihad etihad vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije jat airways Jat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana