Tekst objavljen: 01.04.2013 13:10        


Dok se čeka početak radova na Južnom toku u našoj zemlji, sa ruske strane, pre gasovoda, stižu opaske o tome da Srbija ne ispunjava sve obaveze kada je u pitanju najskuplji evropski projekat. Ipak, Dušan Bajatović, prvi čovek Srbijagasa, opovrgava ove napade i kaže da sve teče po planu.

Južni tok: Rusi negoduju zbog našeg kašnjenja

- Nije tačno da ne ispunjavamo odredbe u vezi sa Južnim tokom. Sve ugovorne i druge obaveze se poštuju. To je konstatovano i u razgovorima sa državnim vrhom, prilikom posete predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera, i to pre samo nekoliko dana u Srbiji - kaže on.

Početak radova na Južnom toku u Srbiji zacrtan je bio prvobitno za decembar prošle godine. Datum je pomeren za januar, mart, a onda i za poslednji kvartal ove godine.

Predsednik UO Gasproma još je dodatno pomerio datum za kamen temeljac i prebacio ga u 2014. godinu.

- Gas će Južnim tokom doći do bugarske obale u decembru 2015. godine, a isporuke ovog energenta Srbiji će početi 2016. godine.

Najveći energetski projekat na Starom kontinentu će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje. Kroz četiri cevi, koje će ići Crnim morem na dubini od oko dva kilometra, biće uspostavljena direktna veza između proizvođača i potrošača gasa.

Magistralni gasovod će se kroz Srbiju prostirati u dužini od oko 415 kilometara. Poređenja radi, dužina kraka za Hrvatsku je 56, a za Republiku Srpsku oko 100 kilometara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
južni tok gasovod gas energetika srbijagas bajatović gasprom partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana