Tekst objavljen: 01.02.2013 9:40        


Nakon 13 godina od kako je januara 1999. godine grčki biznismen Evangelos Mitilineos podneo tužbu protiv Rudarsko metalurško hemijskog kombinata Trepča iz Zvečana za obeštećenje od 46,7 miliona dolara zbog neispunjenja ugovora potpisanog 1997. godine, krajem decembra u Beogradu je doneta prva prvostepena presuda.

Jugobanka dobila Mitilineos na suđenju zbog Trepče

Privredni sud u Beogradu odbio je tužbeni zahtev za iznos od 42,2 miliona dolara, a utvrdio da je osnovano potraživanje od 4,7 miliona dolara Mitilineos Holdinga iz Atine od Jugobanke u stečaju, koja je bila garant ovog posla.

Obe strane su na ovu presudu uložile žalbu Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, gde je dalji postupak u toku.

Pošto je 1999. godine tužio Trepču, kao krajnjeg dužnika, u Srbiji dobro poznati Mitilineos Holding iz Atine podneo je u martu 2002. godine prijavu potraživanja u stečajnom postupku na Jugobankom ad u stečaju, po osnovu garancija koje je dala za ugovor iz 1995. godine prema kome je Trepča Mitilineos Holdingu trebalo da isporuči minerale, uglavnom olovo i cink, u vrednosti od 50 miliona dolara. Dve godine kasnije, taj ugovor je proširen na 519 miliona dolara.

Po osnovu ovih potraživanja, Mitilineos je polagao pravo i na vlasnički udeo u Trepči, koju i srpska i albanska strana s pravom smatraju test slučajem za buduće rešenje vlasničkih odnosa u ekonomiji KiM, uz sve političke razlike u gledanju na status te pokrajine i rešenja koja Ahtisarijev plan nudi za pitanja vlasništva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija sud tužba Jugobanka kosovo i metohija kosovo trepča

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana