Tekst objavljen: 15.03.2013 16:11        


Senator republikanaca u američkom Senatu Džon Mekejn na čelu dvopartijske podkomisije koja se bavila istraživanjem u trgovanju i greškama u menadžmentu rizika u prošlogodišnjoj aferi "Londonski kit" saopštio je da da je rukovodstvo banke JPMorgan Chase lagalo o veličini ostvarenog gubitka.

JPMorgan Chase lagala za gubitak od 6 mlrd. dolara

Mekejn je istakao da su predstavnici JPMorgan Chase prvo "naveli investitore na pogrešan put" a kasnije ih i lagali u aferi koj aje obuhvatala trgovanje sumnjivim finansijskim derivatima u londonskoj ispostavi banke u aprilu 2012.

Obiman izveštaj u kome se nalaze svedočenja izvršnih direktora banke Džejmija Dimona i Daga Braunstajna, koji je stupio sa svoje funkcije pošto je afera izašla na videlo, navodi da su ovi rukovodioci svesno saopštavali investitorima i regulatorima pogrešne i ublažavajuće podatke.

U maju prošle godine banka je saopštila da ju je ovo trgovanje koštalo oko dve milijarde dolara, dok rezultati straživanja Mekejnove komisije pominju čak šest milijardi dolara gubitka.

U međuvremenu je Dag Braunstajn postao jedan od potpredsednika JPMorgan Chase, čije predstavnici za odnose sa javnošću i dalje daju izjave o "nenamerno počinjenim greškama i savesnom postupanju menadžmenta".

Nedavno je saopštena i vest da će JPMorgan Chase otpustiti oko 17.000 zaposlenih u naredne dve godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
JPMorgan Chase banke banka gubitak ekonomska kriza SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana