Tekst objavljen: 21.02.2013 15:51        


Analiza prisustva aflatoksina u mleku koju je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS, pokazala je znatno veće prisustvo te otrovne materije nego što je utvrđeno dosadašnjim analizama, kaže vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Ješić: Nove analize još gore, mleko još otrovnije

Ješić je rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni", i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

- Ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana - rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

On je najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

Ocenio je i da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

- Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši - a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im subvencije za to - kazao je Ješić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    nadaJ 21.02.2013 23:49

    a sta je sa mlekom malih proizvodjaca-u seoskim domacinstvima-koji visak mleka prodaju komsijama- a ja sam jedna od onih koja kupuje to mleko i daje ga svojoj maloj deci, strasno sam uplasena !!!!!!!!!KO CE I KADA TO MLEKO KONTROLICATI-a krave imaju mindjuse u usina

  2. User image
    Miki 22.02.2013 1:39

    Banana republika će otrovati svoje građane.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko otrov kvalitet hrane zdrava hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana