Tekst objavljen: 06.02.2013 10:45        


Savez samostalnih sindikata Srbije predlaže da visina minimalne zarade, bez poreza i doprinosa, iznosi 130 dinara (neto) po radnom času. Na mesečnom nivou minimalna zarada računata na 174 radna časa prosečno, iznosila bi 22.620 dinara.

Investitori beže iz Srbije zbog visokih plata?

U odnosu na postojeći mesečni iznos minimalne zarade od 20.010 dinara, u narednom šestomesečnom periodu minimalna zarada bi bila povećana 13,04 posto.

Investitori odlaze drugde

Direktor Unije poslodavaca je rekao da dodatni problem predstavlja to što je minimalna zarada u Srbiji više nego u zemljama u okruženju. – U Bugarskoj, Makedoniji, u Crnoj Gori, u BiH minimalna zarada je niža nego u Srbiji. I imamo već nekoliko slučajeva da su ozbiljne kompanije koje su bile spremne da otvaraju pogone i da zaposle više stotina, pa čak i hiljada radnika, otišle u susedne zemlje jer su tamo niži troškovi rada – rekao je on.
– Za godinu dana devalvirane su sve plate, svi troškovi života su znatno porasli, a inflacija je daleko veća od planirane – izjavio je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dragan Zarubica.

On navodi da "sa 20.010 dinara ne može da se pokrije ni polovina minimalne potrošačke korpe i zato nema sumnje da se cena radnog sata mora podići".

S druge strane, poslodavci planiraju da istraju u nameri da se povišica odloži. U razgovorima koje su različita udruženja i organizacije poslodavaca započele, ocenjeno je da je stanje u privredi i dalje veoma loše i da bi svako dalje opterećivanje preduzetnika kočilo izlazak iz krize.

– Unija poslodavaca Srbije (UPS) smatra da nema prostora da se minimalna cena rada povećava u trenutku kada su svi pokazatelji kretanja u privredi negativni – izjavio je njen direktor Dragoljub Rajić.

– Ukoliko bi sada došlo do daljeg povećavanja minimalne zarade, koja pre nikada nije bila viša od jednog evra, a trenutno jeste, to bi se veoma negativno reflektovalo na privredu, mnoga preduzeća bi bila prinuđena na to da dodatno smanje broj zaposlenih, a i dodatno bi poguralo inflaciju – rekao je on.

Rajić je podsetio na to da je prošle godine minimalna zarada podignuta sa 102 na 115 dinara po satu, odnosno 12,5 posto, iako je „privreda celu prošlu godinu provela u recesiji”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    MILUTIN 06.02.2013 23:05

    Ma Unija poslodavaca je sasvim u pravu.Valjalo bi smanjiti satnicu,na pola evra, ukinuti osmocasovno vreme,pa recima za 12 sati rada dnevno da mesecna plata bude 90 evra.Jos vise bi investitora doslo i kad bi radnici doplacivali za rad.Trudnicko bolovanje bi trebalo ukinuti,a i neradni dan Suboti i Nedelju.Zatim doprinose(koje i inace retko uplacuju)bi trebalo ukinuti.Cela Evropa bi investirala u Srbiju i onda bi na kraju asvim dobro ziveli,ministri,poslanici,politicari,biznismeni,i normalni i kontroverzni.Ziveli bi sjajno dok ova radnicka rulja ne umre od gladi.Onda bi mogli da uvezu radnike iz Bangladesa,Etiopije,Eritreje(oni su navikli na glad),i verovatno bi bilo jos vise investitora.NARAVNO I PENZIJE OD 12 000 BI VALJALO SMANJITI,A RADNI STAZ PRODUZITI DO 75 godine zivota(zivotni vek u Srbiji je 73,tako bi i vlada bila rastereecena tog velikog bremena,sem za one najzilavije,koji pozive duze od proseka.Srecom takvih nece biti mnogo,jer ovako ako se bude radio ima svii brzo da POCRKAMO.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa poskupljenje inflacija kriza zaposleni radnici zarade plate Srbija prosečna zarada prosečna plata minimalac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana