Tekst objavljen: 17.09.2013 12:59        


Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da građani ne moraju da legalizuju svoje objekte, već da je dovoljan samo upis u katastar nepokretnosti.

Ilić: Ne morate legalizovati objekte ako se niko nije žalio

- Ukoliko ste vlasnik nekog objekata 30 godina i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar - rekao je Ilić.

On je kazao da građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokrentosti koji je Skupština Srbije već usvojila i Zakona o legalizaciji koji će u oktobru biti pre poslanicima.

Ilić je zato objasnio da je legalizacija skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju, a da upis u katastar košta sto evra i da nema nikakvih dodatnih troškova.

- Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je poptuno dovoljno da legalno funkcionišete - istakao je Ilić i dodao da građani tako upisane objekte neće moći da prodaju.

Osim potvrde o vlasništvu, jedini uslov da se objekat upiše u katastar jeste da se ne nalazi na javnoj površini prema urbanističkom planu.

Ilić je naveo da je legalizacija neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržištu i da je za potpunu legalizaciju neophodana kompletna projektna dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam u Srbiji ima oko 1.300.000 nelegalno izgrađenih objekata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milos - beli listić 17.09.2013 15:27

    Daj bre dal ste normalni, u kojoj zemlji je moguće podići 1.300.000 nelegalnih objekata? E Srbijo pa ti si zemlja čuda

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana