Tekst objavljen: 05.03.2013 13:10        


Uz redovnu penziju, u Srbiji 29.271 stariji građanin svakoga meseca prima i platu. U Penzijskom fondu računaju da je od 975.742 starosna penzionera, u ponovnom osiguranju tri odsto.

I platu i penziju prima 30 hiljada građana

Slobodan Pavlović, načelnik za ostvarivanje prava iz PIO, kaže da "pravo da se korisnik penzije ponovo zaposli bez ikakvih ograničenja ima samo starosni penzioner jer on može da potpiše ugovor o radu, ugovor o delu, autorski ugovor, s tim što je potrebno da radi najmanje 12 meseci pre nego što podnese zahtev za ponovno izračunavanje penzije".

S druge strane, invalidski penzioner može ponovo da radi samo honorarno jer u slučaju da zasnuje novi radni odnos gubi pravo na stečenu penziju. I udovice, udovci i deca koja primaju porodičnu penziju mogu samo da primaju honorare, s tim da mesečna zarada ne sme da dobaci ni do polovine minimalca.

Pavlović podseća da poslodavac koji zaposli penzionera nema nikakvih ”ušteda” sem što je oslobođen doprinosa za zdravstveno, jer su oni već ”pokriveni” preko Fonda PIO.

Istraživanja su pokazala da se u Evropi, ali i u Srbiji, penzioneri najčešće ponovo zapošljavaju u poljoprivredi (25,4 odsto). Na drugom mestu po zastupljenosti dolazi trgovina (12,1 odsto), a potom profesionalne i naučne oblasti (8,3 odsto) i zdravstvo i socijalna zaštita (8,3 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri penzija penzije plate plata Srbija ekonomska kriza stariji građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana