Tekst objavljen: 21.05.2013 18:52        


U Srbiji, prema poslednjim podacima, uz redovnu penziju, mesečno platu prima i 29.271 penzioner. Računica PIO pokazuje da je od 975.742 starosnih penzionera u ponovnom stalnom radnom odnosu i penzionom osiguranju oko tri odsto njih. Do tog broja se došlo po osnovu primljenih zahteva za ponovni obračun penzija.

I penziju i platu u Srbiji prima 30.000 ljudi

Niske prosečne penzije, kao uostalom i prosečne plate, sve više teraju penzionere da uz zarađene prinadležnosti dođu i do još kojeg dinara i dodatne zarade.

Invalidski penzioneri, s druge strane, mogu ponovo da rade samo honorarno, jer u slučaju da zasnuju novi radni odnos gube pravo na stečenu penziju. I udovice, udovci i deca koja primaju porodičnu penziju mogu samo honorarno da rade, s tim da mesečna zarada ne sme da premaši polovinu minimalca.
Potreba da se pored penzije prima i plata utoliko je veća ako se zna da najniži iznos penzije za kategoriju penzionera fonda zaposlenih uključujući i profesionalna vojna lica i penzionere samostalce iznosi 13.156 dinara ili oko 120 evra.

Nevolja je, međutim, što je novi zakon o PIO onemogućio pojedinim kategorijama penzionera da rade. Zakonom je predviđeno da ponovo može da se zaposli, i to bez ikakvih ograničenja, starosni penzioner.

On može da potpiše ugovor o radu, o delu, autorski ugovor, s tim što je potrebno da radi najmanje 12 meseci da bi ponovo mogao da podnese zahtev za novi obračun penzije, ističu u Fondu PIO.

Poslednja istraživanja pokazuju da se penzioneri najčešće ponovo zapošljavaju u poljoprivredi (25,4 odsto). Na drugom mestu je trgovina (12,1), a potom profesionalne i naučne oblasti (8,3) i zdravstvo i socijalna zaštita (8,3 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija plate Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana