Tekst objavljen: 04.02.2013 12:44        


Svaki dan idem na posao, a od firme nisam primio ni dinar poslednjih 11 meseci. Ukupno mi duguju 49 plata, a kad saberem koliko je to para od 2008. godine, nije mi isplaćeno skoro milion dinara - kaže Zlatko Vidanović, koji je u Građevinaru iz Niša 37 godina radio kao vozač, a sada je prešao u službu održavanja.

I ovo je Srbija: Idu na posao a duguju im 49 plata

Vidanović, nažalost, u svom problemu nije usamljen. Oko 50.000 radnika u Srbiji ima posao, ali ne prima platu, procenjuje Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata. Dva puta više ljudi, oko 100.000, primaju platu sa zakašnjenjem od pola godine.

U Građevinaru, koje je sada u restrukturiranju, bez plate rade ukupno 82 radnika. Snalazi se kako ko ume. Vidanović, kako kaže, preživljava od suprugine penzije od 20.000 dinara, a i ona od bivše firme potražuje 45 neisplaćenih plata.

- Moja žena je radila u Jastrepcu pa i njoj duguju 45 plata, ali je bar ostvarila pravo na penziju pa imamo neki prihod. Platimo račune i imamo za najosnovnije. Ipak, meso na trpezi se meri gramima kada ga uopšte ima, u goste ne idemo, niko nam ne dolazi. Kad idemo u posetu kod unučića, natežemo se da im kupimo po čokoladu - očajan je Vidanović.

Kriza nije zaobišla ni Kraljevo. Tako je zatvaranje Vojnograđevinske ustanove Kraljevo (VGU) dovelo Nadu Ristić do prosjačkog štapa. Firma joj duguje oko pola miliona dinara, a ona je prinuđena da se, s maloletnim sinom Nikolom, snalazi kako zna i ume.

- U proseku mi duguju oko 500.000 dinara. Odavno sam prestala da se nadam da bih mogla da dobijem taj novac. Nisam uspela da se snađem jer sam živela kao podstanar sama sa maloletnim sinom. Veoma mi je teško - priča Nada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    cile 04.02.2013 21:07

    pa ako ne idu dobice otkaz a ovako se nadaju....ali glavno pitanje je sta rade na poslu?! Uz duzno postovanje verovatno nista...treba biti realan

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao zaposleni radnici plate zarade Srbija ekonomska kriza propala preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana