Tekst objavljen: 20.02.2013 12:13        


Dok ministar poljoprivrede Goran Knežević tvrdi da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da zdravlje građana nije ugroženo, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić pita se zašto onda država povlači zdravo mleko sa polica. Pitanje svih pitanja je, zapravo, ko je kriv što je uopšte moguće<

I ko je kriv što uz mleko pijemo i otrov?

U KOM MLEKU IMA AFLATOKSINA POGLEDAJTE OVDE



Knežević objašnjava da postoji sumnja na povećano prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka i tvrdi da "
povučeno mleko nije nije neispravno, već je uklonjeno iz preventinih razloga dok ne stignu konačni rezultati laboratorijskih analiza".

U prodavnicama u Beogradu ima svih vrsta mleka i prema rečima zaposlenih u tim objektima prodaja je uobičajna, jedino je vrlo malo opala prodaja mleka Dukat. U trgovinskom lancu Delez kažu da još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome da li mleko nekih proizvođača treba povući iz prodaje i da oni za sada uredno u svojim objektima prodaju sve vrste mleka. U prodavnici Merkator kažu da su samo od distributera mleka Dukat mlekare Somboled dobili obaveštenje da povuku sveže mleko datuma proizvodnje 21. i 24. februar, ali da ne znaju zbog čega.
I direktorka za korporativne i regulatorne odnose Denjub fuds grupe (Danube Foods Group), Svetlana Glumac, u čijem sastavu su Imlek i Mlekara Subotica, kaže da je "mleko koje pijemo ispravno. Ne želimo da zastrašujemo javnost jer za to nema osnova. Svi nalazi su u granicama dozvoljenog".

Dok predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov smatra da ministri poljoprivrede i trgovine Goran Knežević i Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke, prema rečima predsednika Nacionalne organizacije potrošača Gorana Papovića država je sve ovo mogla da spreči pravovremenom reakcijom.

Podsetimo, direktor preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija", Marinko Ukropina je još 30. novembra 2012. izjavio da je u njihovim laboratorijama utvrđeno prisustvo aflatoksinima u kukuruzu, najkancerogenijeg poznatog jedinjenja koje se može naći u hrani za ljude i životinje.

Iako je od tada prošlo skoro tri meseca, postavlja se pitanje zašto niko nije reagovao od nadležnih službi i da li se zaraženo mleko moglo na vreme sprečiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zdrava hrana kvalitet hrane Srbija namirnice životne namirnice zaštita potrošača prava potrošača kukuruz otrov mleko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana