Tekst objavljen: 25.05.2013 11:30        


Hrvatska 1. jula ulazi u EU u kojoj samo Grčka i Španija imaju veću stopu nezaposlenosti, a Josipović je siguran da će Hrvatska privući strana ulaganja i tako izbeći "odliv mozgova" iz zemlje.

Hrvatska: Strateški cilj povući region u EU

Na pitanje zašto toliko nade polaže u EU, koju mnogi smatraju delom problema, Josipović je odgovorio da Hrvatska smatra da je EU prilika, ne samo zbog dostupnosti novca kroz fondove, već zato što daje priliku za privlačenje ulaganja, proširvanje tržište i iskorišćavanje tržišnog položaja.

Hrvatski predsednik je rekao da Hrvatska namerava da se jednog dana pridruži i evrozoni, jer je evro "de facto" već valuta u Hrvatskoj, ali je zemlji potrebno najmanje pet godina da ispuni kriterijume za apliciranje za članstvo u evrozoni.

- Strateški hrvatski cilj je povući sa sobom i druge zemlje regiona, zbog sigurnosti, zbog ekonomije i zbog duboke ljudske i kulturne povezanosti naših zemalja, uprkos ratovima u prošlosti. To se odnosi na sve, na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo... i na Tursku - rekao je Josipović.

Na pitanje kojoj će se strani Hrvatska prikloniti u raspravama o budućnosti Unije, onoj koju predvodi britanski premijer Dejvid Kameron ili strani nemačke kancelarke Angele Merkel, Josipović je odgovorio da će Hrvatska stvoriti svoju autentičnu poziciju.

- U nekim aspektima Unija će biti jača, posebno u ekonomiji, u kulturnom prostoru, ali sa druge strane deo administracije mora biti smanjen - kazao je hrvatski predsednik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
region ulaganja evrozona Hrvatska EU regionalna saradnja strateški cilj strategija pristup EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana