Tekst objavljen: 14.02.2013 16:28        


Hrvatska će 1. jula ući u EU kao četvrta najsiromašnija zemlja u toj zajednici. Višegodišnja kriza srušila je kvalitet života našeg zapadnog suseda, ali ne dramatično. Prema istraživanju Eurostata, životni standard u Hrvatskoj je 2007. iznosio 61 odsto proseka EU, tačno koliko i 2011.

Hrvatska će biti četvrta najsiromašnija u EU

Ipak, Hrvatska je u klubu najsiromašnijih zemalja EU. Samo su Bugarska, Rumunija i Letonija siromašnije.

Životni standard u Hrvatskoj je lane pao za oko pet odsto, a u ovoj godini se očekuje njegov pad za tri do četiri odsto. Da bi nadoknadila taj pad, biće potrebne godine. Hrvatska će se verovatno tek 2017. vratiti na nivo iz 2007.
Grci, Španci i Portugalci još uvek žive znatno bolje, ma koliko kukali po svetskim medijima zbog rezova koje su prinuđeni da prave.

Erozija standarda u Hrvatskoj direktna je posledica recesije iz koje ta zemlja ne može da ispliva već petu godinu za redom.

Prosečno hrvatsko domaćinstvo 2007. godine je, prema zvaničnim statističkim podacima, raspolagalo sa gotovo 10.000 evra (74.000 kuna), dok je 2011. imalo jedva otprilike 100 evra (900 kuna) više, iako su cene porasle.

No, kada se uporede te dve godine, vidi se da građani Hrvatske danas znatno manje izdvajaju za odeću i obuću, pokućstvo i opremanje stana, rekreaciju, kulturu i izlaske, te hotele i restorane. S druge strane, troškovi stanovanja, režija, posebno energenata, i prevoza znatno su porasli.

U porastu je i ionako visoka stavka u kućnim budžetima - hrana i piće: u te svrhe prosečno hrvatsko domaćinstvo izdvaja oko trećinu prihoda, što je dva i po puta više od prosečnog domaćinstva u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska EU evropska unija osiromašenje siromaštvo pad standarda standard životni standard ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana