Tekst objavljen: 21.02.2013 15:20        


Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić poručio je da ne odustaje od ograničenja minusa po tekućim računima građana i dodaje da će minusi moći da se pokriju kreditima s manjim kamatama.

Hrvatska: Ako banke žele rat, dobiće ga

Nakon što se digla velika buka oko najave ministra finansija Slavka Linića da će se smanjiti minus koji sada može biti i u iznosu do tri mesečne plate, neki mediji u Hrvatskoj su preneli da se navodno donela odluka da se to ipak neće dogoditi.

Međutim, ministar Linić je bio jasan da ne odustaje od ograničavanja minusa.

- Banke žele rat i dobiće ga! - rekao je Linić. Ministar napominje kako se buka oko ovog pitanja digla kao "rezultat prljavog posla banaka" i da je to "znak da Vlada dobro radi i da radi u korist građana".

Prema izmenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje su upravo u pripremi, bankama će biti ograničen minus koji mogu odobriti građanima do iznosa jedne mesečne plate.

Ministar je poručio da neće dopustiti da banke zarađuju na građanima preko nečega što je uobičajeno i da će građani imati godinu dana da svoje minuse zamene kreditima.

Istakao je da se svaki minus veći od iznosa jedne plate menja u roku od godinu dana ugovorom o kreditu na koji će biti manje kamate te da se bankama neće dozvoliti da naplaćuju dodatne naknade kojima bi se izjednačilo kredite sa zaduživanjem na tekućim računima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke banka dozvoljeni minus bankarski troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana