Tekst objavljen: 20.02.2013 9:09        


Kada mesečna rata kredita i ostalih obaveza postane pretežak teret, većina klijenata traži rešenje u refinansiranju. Banke im sve više izlaze u susret. Ponuda zajmova za refinansiranje je dobra, a u njih se mogu sabrati rata kredita, lizing obaveza, dugovi na osnovu kartica.

Grejs period dobar samo za davljenike u dugovima

Pojedine finansijske kuće nude i dodatnu olakašicu. To je grejs-period od šest meseci ili godinu dana. U tom roku klijent plaća samo kamatu dok mu glavnica miruje.

To može pomoći zaduženima da dođu do daha, ali ne treba zaboraviti da se tako kredit produžava pa je već samim tim i skuplji za klijenta.

Kada grejs-period prođe, klijentima teško pada vraćanje na staru veću ratu i redovno mesečno povećanje zajma sve do kraja otplate kredita. Baš zato taj predah, ako se koristi, treba upotrebiti za finansijsku stabilizaciju i čišćenje drugih obaveza koliko god je to moguće.

Šta se od odloženog plaćanja nudi na našem tržištu?

Najnovija je ponuda OTP banke. Njihov zajam za refinansiranje može dostići iznos od 50.000 do 800.000 dinara. Dinarski je, a kamata je efektivno sada 22,72 posto godišnje i vezana je za tromesečni belibor – znači, promenjiva. Rok vraćanja je od šest meseci pa do najviše 96.

Nova ljubljanska banka imala je zanimljivu akciju od sredine decembra do kraja prošlog meseca. Sve kupovine klijenata putem "viza elektron" kartice, plus podizanje gotovine s bankomata, počastila je odgodom od tri meseca. Tačnije, klijenti će svoje obaveze početi da plaćaju tek od aprila i biće podeljene na 12 rata. U banci su zadovoljni akcijom.

Zanimljivu novinu uvela je Vojvođanska banka. Oni klijente koji uzmu zimski keš zajam u domaćoj valuti časte sa šest meseci niže kamate. U tom roku će plaćati 12 posto, a nakon toga ide redovna stopa od 21,5 ili 25,9 procenata, zavisno od toga gde klijent ima tekući račun. Ukoliko je u VB-u, kamata je ona niža. Zajam se može podići do najviše 1,1 milion dinara, a banka ima varijantu indeksiranog zajma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženost prezaduženost krediti kredit otplata kredita kašnjenje u otplati kredit sa grejs periodom grejs period banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana