Tekst objavljen: 01.03.2013 17:00        


Ko vlada Evropom? Naizgled hipotetičko pitanje, bez pravog odgovora, dobilo je minulih dana na aktuelnosti. Finansijsko-politički stručnjaci, ali i mediji ističu prekomerni, strogo gledano nedozvoljeni uticaj finansijskih lobija na politiku evropskih država.

Goldman Saks vlada Nemačkom, ali i Evropom?

U Berlinu je izbila afera posle otkrića ekonomskog dnevnika Handelsblat da „sufleri” američke investicione banke Goldman Saks zapravo „kroje” finansijsku politiku Nemačke, umesto da to čine vlada i nadležna ministarstva.

Tako je Kristof Brand, jedan od ključnih igrača u centrali Goldman Saksa, svetskog lidera u investicionom bankarstvu, u periodu od 2009. do 2012. godine 48 puta zakucao na vrata kabineta i nadležnih ministarstava u Berlinu, u proseku jednom mesečno.

Minhenski dnevnik „Zidojče cajtung” dolio je ulje na vatru podatkom da je do poseta dolazilo uoči ključnih pregovora nemačke vlade sa prezaduženim ekonomijama EU i uoči ministarskih sastanaka i samita šefova država i vlada EU.

Uzimajući pod lupu karijere nekolicine vodećih svetskih političara i bankara koji su ključni akteri u odlučivanju o merama za suzbijanje ekonomske krize – od šefa Evropske centralne banke Marija Dragija, donedavnog premijera italijanske tehnokratske vlade Marija Montija – dolazi se do zaključka da su vodeći ekonomisti Starog kontinenta, mahom, prošli kroz „školu” Goldmana Saksa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Goldman Saks EU evropa evropska unija Nemačka kriza u Evropi kriza evrozone ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana