Tekst objavljen: 04.02.2013 11:05        


Predlog Građevinske inspekcije da se zgrada Generalštaba briše iz registra kulturnih dobara omogućiće da se na tom mestu izgradi luksuzni hotel.

Generalštab umesto spomenika postaje šeikov hotel

Naime, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara. Status spomenika kulture moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.
Inicijativa za brisanje zgrade Generalštaba iz registra kulturnih dobara je dostavljena Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, saopštilo je Ministarstvo građevine i urbanizma.

Zgrada Generalštaba u Ulici kneza Miloša u centru grada, koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, proglašena je 2005. godine za kulturno dobro.

Inače, ideju o izgradnji hotela na mestu današnje zgrade Generalštaba pomenuo je Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan prilikom nedavne posete Beogradu,.

Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
generalštab emirati ujedinjeni arapski emirati UAE Beograd hotel hoteli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana