Tekst objavljen: 29.01.2013 7:46        


U Srbiji zvanično rade 883 zlatare ili ima i gotovo na stotine onih koji se bave otkupom zlata, a da nisu registrovani kao proizvođači predmeta od dragocenih metala. Broj onih koji su se odlučili da otvore radnje za otkup zlata u krizi je znatno porastao.

Gde završava zlato osiromašenih srpskih građana

To je rezultat i cene zlata, koja se u poslednjih nekoliko godina učetvorostručila.

Do pre dve godine, kada je usvojen Zakon o kontroli predmeta od dragocenog metala, situacija na tržištu zlata bila je prilično neregulisana. Otkupom su se bavili mnogi, a zlato se u kineskim torbama prenosilo preko granice. Zato i ne čudi podatak da je upravo trgovina zlatom i predmetima od dragocenih metala bila pogodno tle za „pranje“ novca. Novi zakon je donekle vezao ruke crnom tržištu. Direkcija za mere i dragocene metale je po usvajanju Zakona preuzela na sebe kontrolu i nadzor proizvođača, odnosno zlatara. Međutim, van domašaja Direkcije ostali su oni koji nigde nisu registrovani kao proizvođači predmeta od dragocenog metala.
I dok većina onih koji posluju godinama ili čak i decenijama, zlato od građana otkupljuju i koriste za svoje potrebe, odnosno za izradu novih predmeta, pitanje je gde završava zlato koje otkupe prodaju oni koji se proizvodnjom ne bave?

Prema nekim procenama, godišnje se samo u Beogradu od građana preuzme oko 45 kilograma zlata. Većina tog zlata nema kupca u Srbiji, tako da ono odlazi preko granice.

Zlato se može izvoziti iz zemlje samo sa dozvolom Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine. I to neobrađeno zlato, ono koje je u obliku poluproizvoda, praha, žica, traka, lomljeno, odnosno nemonetarno, kao i monetarno zlato.

U Ministarstvu kažu da je za uvoz i izvoz zlata obavezno pribaviti dozvolu, kao i da se prema Zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju u Službenom glasniku mora objaviti spisak roba za čiji je uvoz ili izvoz potrebna dozvola.

Zahtev za izvoz zlata podnosi se uz potrebnu dokumentaciju Ministarstvu, a za bavljenje uvozom i izvozom proizvoda od dragocenih metala ne postoje nikakva posebna ograničenja, čak ni kvantitativna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza zlato trgovina zlatom trgovac zlatom otkup zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana