Tekst objavljen: 20.03.2013 11:11        


Fabrika Pežo-Sitroen u slovačkom gradu Trnava ovih dana je skratila radno vreme svojim radnicima i tako spasila 900 svojih zaposlenih od otkaza.

Gazde samo otpuštale umesto da skrate radno vreme

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin otkriva da je pokrajinska administracija svojevremeno je ponudila ovdašnjim poslodavcima model linearnog skraćivanja radnog vremena kao način da se smanji rast nezaposlenosti.

Ipak, predlog nije prošao jer, kako kaže Vasin, nije postojala sistemska rešenost za primenu takvog rešenja.

- Takvo rešenje smo predložili početkom prošle godine ali stvar nije zaživela jer nije dobila podršku ni od republičkih vlasti koje donose sistemske mere i zakone, ali ni od strane poslodavaca, ni sindikata - navodi Vasin.

Mere poput linearnog skraćivanja radnog vremena ili zapošljavanja dva radnika na jedno radno mesto, nisu retke u zapadnoevropskim zemljama u kriznim vremenima.

O čemu se zapravo radi: u takvim aranžamanima zaposleni rade onoliko koliko je preduzeću potrebno da ostane konkurentno, ali im utoliko i plate budu manje. Konkretno, ukoliko određeno preduzeće zbog krize ima manji plasman na tržištu za petinu, radnici bi radili četiri dana u nedelji, ili bi imali proporcionalno manje radnih sati dnevno.

S druge strane, poslodavac ne bi otpustio petinu nepotrebnih zaposlenih, a radnici bi dobijali za 20 odsto manju platu. To je svakako bolje i solidarnije rešenje nego da njih petina ostane na ulici, pogotovo jer su im šanse da u današnje vreme nađu novo zaposlenje ravne nuli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposlenost ekonomska kriza Srbija otpuštanja otkazi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana