Tekst objavljen: 20.03.2013 16:50        


Srbija bi već krajem marta mogla da dobije jeftiniji gas, a Dušan Bajatović, prvi čovek Srbijagasa, kaže da bi trebalo da bude potpisan ugovor o isporukama gasa u ovoj godini po ceni od 370-380 dolara za 1.000 kubnih metara.

Gas će pojeftiniti za Srbijagas, ali ne za građane

Time bi se cena gasa snizila sa sadašnjih 420 dolara, koja važi od 1. januara. S obzirom na to da Srbija čak 90 odsto gasa uvozi iz Rusije, kao i da smo gas prethodnih godina plaćali skuplje od mnogih evropskih zemalja, ušteda bi mogla biti ogromna.

I pored toga, privreda i građani kao krajnji korisnici ne mogu očekivati pojeftinjenje gasa jer je cena za potrošače bazirana na 350 dolara za hiljadu kubika, a očekuje se srednja cena od 370 dolara.

- Smanjiće se gubici Srbijagasa, biće manji odliv deviza i izdvajanja države po osnovu dugoročnog ugovora za isporuke gasa, ali nema uslova da cena za stanovništvo ide dole, jer je ona još uvek za nekih 50 dolara niža od tržišne cene - objašnjava Bajatović.

Uz pregovore o novoj ceni gasa, na pregovaračkom stolu naći će se otkup 25 odsto akcija Jugorosgasa, ćerke firme Gasproma, koja je posrednik u uvozu gasa u Srbiju. Bajatović tvrdi da je Gasprom pristao da proda 25 odsto akcija u Jugorosgasu i da je predlog ugovora već stigao u Srbijagas.

Bajatović kaže da će paket akcija koštati do 20 miliona evra, a pare za kupovinu bi se obezbedile kreditom koji je Srbijagas dobio od EBRD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas srbijagas bajatović pojeftinjenje energetika partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana