Tekst objavljen: 31.01.2013 9:55        


Jeste bankrot - nije bankrot. Jezička klackalica, koju je lično inicirao jedan od ovdašnjih vodećih ministara, Mišel Sapen, animira aktuelnu debatu o validnosti francuske ekonomije.

Francuska: Jeste bankrot - nije bankrot

Ministar rada je iznenadio javnost analizom da je “Francuska u bankrotu”, a posle se izgovarao da je, u stvari, samo vickasto parafrazirao misao svog desničarskog prethodnika Fijona.

NEDELJNO RADE 35 SATI

Ozbiljan problem predstavlja i radno vreme. Francuzi su jedini u Evropi, a verovatno i u svetu, koji još uživaju zakonsko nasleđe prethodne socijalističke vlade da rade samo 35 sati nedeljno.
Zvanično, Francuska nije u stečaju, ali analitičari ukazuju da mnogi ekonomski parametri pale crvenu lampicu.

Spoljno zaduženje zemlje iznosi više od 1.800 milijardi evra, što predstavlja 89,9 odsto BDP. Aktuelna vlast predviđa da će zaduženje i dalje rasti, sve do 91,3 odsto ove godine, pre nego što zažive nadanja da će 2014. krenuti silaznom putanjom.

Trenutno, kamata na dug predstavlja najveći izdatak iz francuskog budžeta, s 46 milijardi evra.

U spoljnotrgovinskoj razmeni Francuska je u 2011. godini zabeležila rekordni deficit od čak 73 milijarde, za razliku od svog bogatog suseda s druge obale Rajne, koji je imao plus od 158 milijardi.

Kad je reč o privrednom rastu, važnom parametru za izlazak iz krize, MMF je upravo smanjio predviđanja za Francusku za 2013. na svega 0,3 odsto. Vlast je pretpostavljala da će iznositi 0,8.
Javni rashodi Francuske iznose više od hiljadu milijardi evra godišnje. Predsednik Oland je obećao da će zemlja uštedeti 60 milijardi u roku od pet godina, da bi već krajem ove godine mogla da se uklopi u evropska pravila od tri odsto deficita i postigne budžetsku ravnotežu 2017.

Broj nezaposlenih u zemlji je odavno premašio tri miliona, a prethodna godina bila je krajnje zabrinjavajuća.

Broj radno sposobnog nezaposlenog stanovništva povećao se u 2012. za osam odsto. Starijih od 50 godina bez posla ima preko 15 odsto, a onih koji tri godine ili duže ne mogu da nađu zaposlenje, čak preko 18. Deficit u kasi biroa rada iznosi preko 18 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska bankrot ekonomska kriza dužnička kriza kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana