Tekst objavljen: 10.09.2013 8:30        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da preliminarni podaci za avgust ponovo ukazuju da je budžetski deficit znatno porastao, iako su podaci za jun i jul bili relativno dobri, i upozorio da će, prema proceni Fiskalnog saveta, deficit u 2013. godini biti 5,1 odsto BDP-a, umesto planiranih 4,7 odsto.

Fiskalni savet: Budžetski deficit opasno raste

- Ostaje da Vlada vidi gde može da obezbedi uštede, ali najvažnije je da se bez tih znatnih ušteda putanja rasta javnog duga ne bi zaustavila ni u 2015. i 2016. godini - smatra Petrović.

Prema njegovim rečima, to onda dovodi u pitanje i održivost javih finansija i mogućnost zaduživanja Srbije i cene po kojoj bi se država zaduživala.

Petrović je ocenio da bi privatizacija državnih preduzeća, kao što je Telekom, pomogla ako bi se iskoristila za otplatu duga Srbije, ali da bi to bilo jednokratno smanjenje nivoa duga i da bi se nastavila tendencija njegovog rasta, ako od 2014. godine ne bi bilo znatnog smanjenja budžetskog deficita.

- Zaboravlja se da Srbiji sledi i dug na osnovu restitucije, tako da za onoliko koliko kroz prihode od privatizacije možemo da smanjimo dug, restitucija će za sličan iznos taj dug povećati - objasnio je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao da fokus, pored smanjenja deficita, mora biti i na strukturnim reformama, ocenivši da stvari na planu reformi deluju "obećavajuće" i da izgleda da postoji politička volja da se sprovedu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana