Tekst objavljen: 11.09.2013 14:30        


Najmanje 60 agencija za posredovanje u zapošljavanju u Srbiji radi punom parom, ali među njima ima i sve više onih koje posluju nezakonito. Praksa da se, mimo zakona, iznajmljuju radnici poslodavcima postaje sve češća, a usvajanjem Zakona o radu ovakva će se navika sasvim legalizovati.

Firme rentiraju radnike i plaćaju ih i tri puta manje

Primedbe i na sadašnje zloupotrebe, ali i na buduća rešenja, imaju gotovo svi predstavnici sindikata.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije navode da mnoge agencije, koristeći rupe u zakonu, „rentiraju“ radnike svim firmama koje to zatraže, pa čak i onim najvećim javnim preduzećima kao što su NIS, Gradska čistoća, klinički centri i medijske kuće...

- Točilac benzina na pumpama je, primera radi, ranije imao platu 60.000 dinara, a preko agencije dobija 20.000. Uz to što ova preduzeća angažuju radnike za manje novca nego što bi platili regularnu satnicu, nemaju nikakve obaveze ni prema radnicima jer im je faktički poslodavac agencija - objašnjava Goran Milić iz SSSS.

U novi Zakon o radu je već uneto i poglavlje koje reguliše rad ovakvih agencija, ali sindikalci tvrde da će se tako samo legalizovati nova šteta radnicima.

- Zaposleni se u ovom slučaju tretiraju kao roba koja bi trebalo da se proda što jeftinije i samim tim im se urušava i ono malo preostalog dostojanstva koje bi trebalo da se štiti radnim zakonodavstvom. Ovde, međutim, i Evropska unija i Američka privredna komora kroje radno zakonodavstvo, a sindikate ni narod niko ni ne obaveštava šta im se sprema - kaže Milić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana