Tekst objavljen: 24.01.2013 9:43        


Brisel je uputio oštru opomenu Bernu da hitno ukine poreske privilegije za strane investitore i uskladi odgovarajuće zakone sa praksom članica Evropske unije, budući da ima povlašćen status kao članica Evropskog ekonomskog prostora.

EU zapretil Švajcarcima: Završićete na crnoj listi

- U suprotnom, Švajcarska će dospeti na crnu listu zemalja za koje ne važe dogovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja - zapretili su visoki zvaničnici Evropske komisije, uoči minulog vikenda i početkom nedelje.

Posle oštrog upozorenja iz Brisela, pitanje se postavlja i kada je reč o ostanku 23.500 stranih kompanija koje su mahom preselile centrale a većim delom i proizvodne kapacitete u Švajcarsku. Uvažavajući elemente zapošljavanja i naloga švajcarskim podizvođačima, godišnji efekat se procenjuje na 3,7 milijardi franaka.
Oštri tonovi iz Brisela usledili su posle sedmogodišnjih, jalovih pregovora sa Bernom o usklađivanju tretmana stranih investitora.

Slično bankarskoj praksi pružanja zaštite poreskim dužnicima, švajcarski kantoni su se decenijama bezobzirno nadmetali – sa zemljama u okruženju ali i međusobno – ko će ponuditi bolje uslove stranim investitorima i podstaći njihovo preseljenje u Alpe.

Po visini oporezivanja domaćih preduzeća, Švajcarska se nalazi na sredini svetske rang-liste. Efektivna poreska stopa varira od kantona do kantona, na osnovu njihovog statusa fiskalne autonomije i u proseku iznosi 18,7 odsto. U kantonima, poput Ciriha, visina poreza dostiže čak 28 odsto, ali samo ako je reč o švajcarskim preduzećima.

Stranim investitorima nude se „diskontne” poreske stope, za koje autori studije Univerziteta u Lozani tvrde da su niže od onih u Bugarskoj jer se tamo stranim ulagačima odobrava minimalni porez od devet odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi porez plaćanje poreza švajcarska evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana