Tekst objavljen: 14.02.2013 9:09        


Elektroprivreda Srbije planira da od 2013. do 2017. godine uloži više od 6,5 milijardi evra u obnovu i izgradnju postrojenja za proizvodnju struje, najavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

EPS pred krahom a planira da uloži 6,5 mlrd. evra?

On je kazao da je za održavanje tekuće proizvodnje i ispunjavanje ekoloških standarda od 2013. do 2017. godine EPS planirano 484 milijarde dinara investicija, odnosno oko 4,5 milijarde evra.

Obradović kaže da će država morati da finansira to javno preduzeće. Prema njegovim rečima, država će morati da pomogne EPS-u sa svojim novcem kako bi ova kompanija mogla da plati dobavljače i plate radnicima. Prvi čovek EPS-a kaže da to preduzeće ne može da bankrotira i uverava da je sigurnost snabdevanja električnom energijom zagarantovana.
Obradović je precizirao da je za hidroelektrane proizvodnje potrebno 76 milijardi dinara, 84 milijarde dinara za distribuciju, revitalizaciju i zamenu kopova 125 milijardi dinara i 175 milijardi dinara za termoelektrane.

- Ukupne planirane investicije u povećanje proizvodnje od 2013. do 2017. godine iznose oko 235 milijarde dinara, odnosno više od 2 milijarde evra - kazao je on.

Obradović je kazao da se za investicije u reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, Moravske, Ibarske i hidroelektrane na srednjem toku Drine planira 50 milijardi dinara, za otvaranje novih rudnika 58 milijardi dinara, a za jednu od termoelektrana 127 milijardi dinara.

- To su velike investicije koje bi bile izazov i za kompaniju mnogo veću od EPS - kazao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankrot gubitaši propala preduzeća javna preduzeća državna preduzeća energetika Elektroprivreda Srbije EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana