Tekst objavljen: 26.03.2013 16:30        


Dogovor o uslovima za pomoć Kipru je postignut, prema prvim analizama, ovo je "uspešna operaciju” za Kipar, ali je pitanje da li će "pacijent” i da preživi.

Ekonomisti o Kipru: Ovako izgleda smrt evrozone

Rezultat dramatičnog sastanka u Briselu, koji je trajao do dva ujutru, jeste to da će Nikozija izbeći bankrot tako što će dobiti pomoć, ali pod uslovom da restrukturira svoje dve najveće banke – Banku Kipra i Laiki banku – čije će štediše, koji na računima imaju više od 100.000 evra, biti jednokratno oporezovani porezom od čak 30 odsto.

Predsednik Banke Kipra Andreas Artemis podneo je ostavku zbog uslova kredita pomoći za Kipar, prema kojima Banka Kipra treba da preuzme dugove Laiki banke.
Kao razlog za ostavku spominje se i imenovanje stečajnog upravnika u Banci Kipra od strane centralne banke, pre nego što je njena uprava bila o tome informisana, kao i prodaja filijala u Grčkoj. Sve kiparske banke zatvorene su već jedanaesti dan, nakon što je centralna banka danas odložila njihovo otvaranje do četvrtka.
Evrogrupa je usvajanjem novog plana za spas banaka sa sunčanog ostrva ubila privredu Kipra i tu zemlju praktično "isterala" iz evrozone, ali to još niko ne vidi, kažu analitičari organizacije za makroekonomske i političke analize Bruegel koji ističu ovo može biti uvod u postepen raspad evrozone.

Jedna od glavnih odlika valutnog saveza, u koji sada okuplja 17 članica evrozone, je mogućnost nesmetanog prenošenja sredstava iz banaka u jednoj zemlji u bankarske organizacije druge države.

Ukoliko taj princip za Kipar više ne bude važio, to znači da evro kao valuta na ostrvu više neće biti uporediv sa tom novčanom jedinicom u drugim članicama zone evra, objašnjavaju eksperti Bruegela.

- Baš tako će izgledati smrt evrozone: Niko neći izlaziti iz tog (monetarnog) saveza zvanično već će, jednostavno, zemlje (članice) uvoditi kontrolu kretanja kapitala i ograničiti bankarski sistem u nacionalnim granicama - opisuje crni scenario ekonomista Tim Dai.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar evrozona krah evrozone kriza evrozone propast evrozone raspad evrozone kriza u Evropi ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana