Tekst objavljen: 05.03.2013 17:16        


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je da bi NBS trebalo da razmotri mogućnost da propiše maksimalno dozvoljenu kamatnu stopu. On je rekao da da misli da bi "tako nešto trebalo uraditi, jer pojedine kamatne stope ulaze u zonu zelenaških kamata".

Ekonomisti: NBS da ograniči kamate bankama

- Maksimalno dozvoljena kamatna stopa postoji i u Hrvatskoj, u Makedoniji, postoji u Americi, postoji u velikom broju zemalja Evropske unije, a ima je i Crna Gora na privremenoj osnovi - rekao je Fabris, koji je i glavni ekonomista Centrane banke Crne Gore.

Uz napomenu da, koliko zna, nema zvaničnih najava guvernera NBS da će ograničiti kamatne stope, ekonomista Đorđe Đukić je rekao da se u pricipu kao ekonomista striktno protivi takvoj mogućnosti.

- Ekonomska nauka pokazala je da svako administriranje na terenu cena, u ovom slučaju kamatnih stopa, po pravilu se u praksi manifestuje tako da potrošači na kraju plate još veću cenu, jer banke i finansijske institucije iznadju model da naplate efektivnu cenu kredita - rekao je Đukić, koji predaje na Ekonomskom fakutetu u Beogradu.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ocenio je da su u Srbiji enormno visoke kamatne stope i da to uslovima krize ne moža da postakne privredni rast.

Prema njegovim rečima, visoke kamatne stope su uslovljene visokom referentnom kamatnom stopom NBS, visokom stopom obaveznih rezervi i visokom stopom problematičnih kredita.

- Jedino rešenje je da NBS relaksira monetarnu politiku i da pojeftini novac - rekao je Hanić i precizirao da bi centralna banka trebalo da smanji referentnu kamatu i obeveznu rezervu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije banke banka kamate kamata kredit krediti ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana