Tekst objavljen: 22.02.2013 7:46        


U Nišu, nekadašnjem gradu elektronike, spremni su za proizvodnju čipova, ukoliko Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima postigne dogovor o otvaranju fabrike kompanije Mubadala na našim podnebljima.

EI Niš želi šeikove milijarde za fabriku čipova

Božidar Petrović, direktor Elektronske industrije, kaže da Niš ispunjava uslove da se investicije u IT uspešno realizuju.

Za poslednjih deset godina Elektronski fakultet u Nišu, iznedrio je preko 1.700 elektro-inženjera različitih smerova. - U proseku, godišnje 170 studenata diplomira, ali se veoma mali broj njih potom zaposli - kaže dr Zoran Perić, prodekan Elektronskog fakulteta u Nišu.
- Grad ima veliki broj visokoobrazovanih kadrova svih profila, elektronaca, mašinaca, hemičara, fizičara i drugih - naveo je Petrović u pismu. - EI je još pre trideset godina proizvodila mikrokomponente i čipove, a ovde se i danas rade video i opto-komponente i sklopovi za namensku industriju.

Prednost Niša je povoljna lokacija, zbog blizine međunarodnih auto-puteva i pruga, i civilnog aerodroma Konstantin Veliki.

U nekadašnjem elektro-gigantu podsećaju da su svojevremeno zapošljavali preko 1.200 viskostručnih kadrova, od kojih je bilo 600 elektroinženjera. Većina njih, u punoj snazi i sa značajnim iskustvom, mogli bi sada da se ponovo angažuju.

U celoj Elektronskoj industriji u Nišu čak 120.000 kvadrata fabričkog prostora godinama čeka investitora koji bi instalirao opremu i započeo proizvodnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dragaN 22.02.2013 12:09

    "Za poslednjih deset godina Elektronski fakultet u Nišu, iznedrio je preko 1.700 elektro-inženjera različitih smerova."
    I na tarabi pise P...pa nije P.... Tako sam i ja dobio diplomu tog fakulteta kao i veliki broj mojih prijatelja, a ustvari nista nas nisu naucili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije Srbija UAE ujedinjeni arapski emirati emirati ICT IT kompanije it industrija mubadala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana