Tekst objavljen: 19.07.2013 16:00        


Povodom preporuke Narodne banke Srbije u vezi sa stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, banke su postigle dogovor o redosledu aktivnosti u primeni predloženog modela odlaganja dela potraživanja po osnovu ovih kredita.

Dužnici ne moraju da prihvate odmah ponudu banke

U skladu sa tim banke će najkasnije do 22. jula ove godine uputiti dopis svim klijentima koji imaju stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, sa ciljem da ih podrobnije obaveste o prihvatanju preporuke Narodne banke Srbije, kao i o uslovima i načinu odlaganja dela obaveza u skladu sa predloženim modelom.

Istim dopisom banke će pozvati svoje klijente da već od 1. avgusta 2013. godine mogu da dođu u banku kako bi se detaljnije informisali o mogućnostima zaključenja aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

Prilikom dolaska u banku klijentu će se pružiti detaljnije informacije o aneksu ugovora, a predočiće mu se i konkretni finansijski efekti primene preporuke u njegovom slučaju.

Klijent može odmah prihvatiti ponudu banke i zaključiti aneks ugovora. Međutim, klijent nije dužan da ponudu banke prihvati odmah, već se o njoj može izjasniti do 31. decembra 2013. godine.

Kao institucija koja je odgovorna za stabilnost finansijskog sistema i zaštitu korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije će nastaviti intenzivno da prati promene uslova korišćenja stambenih kredita indeksiranih u stranoj valuti.

Ukoliko dođe do značajnijih promena tržišnih uslova u narednom periodu od tri godine, a posebno u pogledu valutnog pariteta EUR i CHF, kao i kretanja repernih kamatnih stopa na EUR i CHF, Narodna banka Srbije će ponovo razmotriti efekte primene preporuke i položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u EUR i CHF, kao i potrebu eventualnog preduzimanja dodatnih aktivnosti radi zaštite korisnika ovih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke kašnjenje u otplati otplata kredita krediti u švajcarcima banke nbs preporuka nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana