Tekst objavljen: 29.01.2013 7:46        


Skoro dva meseca dinar jača u odnosu na evro. Krajem prosle nedelje Narodna banka intervenisala je na deviznom tržištu prodavši pet miliona evra da bi sprečila prekomerno jačanje domaće valute. Od tada je dinar oslabio prema evru 68 para. Zvanični srednji kurs u utorak će biti 111,93 dinara za evro.

Dužnici i podstanari, radujte se - dinar će jačati

Na radost svih kreditnih dužnika i podstanara - upućeni očekuju da kurs u narednom periodu ostane stabilan, a dinar još ojača. Ipak se događa, posle rekordnih avgustovskih 119 dinara za evro, nacionalna valuta jača i kurs je na nivou na kojem je bio pre 10 meseci.

Menjači, kao i svakog januara, ni ovih dana nemaju mnogo posla. Menjač Milan Tadić kaže da su građani prilično letargični u poslednje vreme, da li zato što se manji iznosi menjaju pa im nije bitna ta kursna razlika ili ne.
Na jačanje dinara poslednjih dana uticala je najava kredita od 170 miliona evra Srbijagasu.

Ali mnogo više, kažu upućeni, stabilizacija političke situacije, ranije preduzete mere Narodne banke i očekivanja da će ova godina biti rodna, da će privreda zabeležiti rast od dva odsto uz upola nižu inflaciju i dvocifreni rast izvoza, a da će stranci investrati milijardu-milijardu i po evra.

Dragoslav Veličković iz Službe za makroekonomska istraživanja i analize Sosijete ženeral banke kaže da ako se sve to ostvari ne vidi zašto dinar ne bi nastavio da jača. - Postoji i interesovanje stranih investitora i za srpske hartije od vrednosti i za srpski dug, i dok to postoji dovoljno snažno i očekujemo da će dinar i dalje jačati - kaže Veličković.

Čak su se pojavile i prognoze da će kurs uskoro biti 108 dinara za evro. Stručnjaci upozoravaju da nije dobro, niti može biti trajno, jačanje dinara koje nije posledica boljeg stanja u privredi.

Bez obzira na uzrok zbog nižeg kursa svi kreditni dužnici iz meseca u mesec plaćaju nešto manje rate, a još po neki dinar uštede i zbog toga što Evropska centralna banka smanjuje euribor od kojeg zavisi kamata većine kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana