Tekst objavljen: 21.03.2013 11:30        


Najnovije spajanje Međunarodnog praznika rada i Uskrsa omogućiće zaposlenima u državnim firmama i upravi da se odmaraju šest vezanih dana. Računica poslodavaca pokazuje da svaki prazničan dan državni budžet, ali i privredu, košta između 23 i 29 miliona evra.

Država praznuje, trošak nerada preko 70 mil. evra

Srbi su maheri u spajanju praznika, pa nije čudo što 75 odsto mladih kod nas sanja posao u državnoj službi. Za privatnike, s druge strane, odmor od 1. do 7. maja ipak ne važi, a ni onaj 9. maj - Dan pobede, jer će većina njih i tada raditi.

Godina bogata slobodnim danima

U Srbiji godišnje ima 11 neradnih dana. Hrvatska, na primer, ima 13, Makedonija 12, dok Crnogorci, recimo, manje praznuju od nas i godišnje imaju osam neradnih dana.
- Za našu fabriku metalne ambalaže, to je puna sezona i moramo da radimo. Ekonomija je u teškoj situaciji i ne možemo da dozvolimo toliko praznovanja. Mora što više da se radi - kaže Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe.

Velo Mandžić iz Beograda, vlasnik pekare Veltino, navodi da ni za tu branšu nema odmora.

- Radimo 365 dana godišnje, ne možemo mi sebi da dozvolimo da ne radimo. A zbog praznika gubi i privreda i država. Najveće gubitke imamo mi koji se bavimo proizvodnjom, dok oni što donose uredbe o praznicima uživaju - ogorčen je Mandžić.

Pojedini privatnici će neradne dane nadonaditi kroz vikende. Direktor Metalca kaže da je potpuno neracionalno da dva dana radimo, pa da pet dana praznujemo, a onda opet jedan dan radimo, pa opet praznujemo.

Prema računici Unije poslodavaca Srbije, država po svakom neradnom danu gubi oko 12 miliona evra, dok se gubici privrede procenjuju između 11 i 17 miliona evra dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoran 21.03.2013 13:22

    Ја бих волео да видим како су дошли до те рачунице.
    Испада да ми сваки дан ккоји радимо зарадимо између 23 и 29 милиона евра.
    Па у чему је онда проблем, где је ту криза???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatnici slobodni dani neradni dani Srbija praznici zaposleni prava zaposlenih prava radnika ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana