Tekst objavljen: 08.02.2013 7:46        


Programere koji žele da otvore firmu, a i one koji su već razradili posao, uskoro će i država da „pogura” posebnim merama. Država će IT industriji omogućiti poreske olakšice, bespovratna sredstva za početnike do 25.000 evra i podršku izvoznicima.

Država hoće da od Srbije napravi IT carstvo

Pre pet godina IT sektor za državu je bio prioritetan - delio je mesto sa automobilskom industrijom i elektronikom.

Vladan Atanasijević, generalni direktor kompanije Aseko, čiji softver koriste brojne banke u Srbiji i Evropi, kaže da su poreske olakšice najveća pomoć. - U softverskim firmama je najveći trošak na ljudski resurs, odnosno na porez na zarade. To rasterećenje je će biti velika pomoć jer ćemo moći više da investiramo u razvoj i otvaranje novih radnih mesta- navodi Atanasijević.
Kad su podsticaji u pitanju, industrija softvera stigla je na red tek ove godine. Vlada najavljuje pomoć kroz bespovratna sredstva za osnivanje kompanija i poreske olakšice.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će biti "obezbeđena bespovratna sredstva za nove kompanije, ako postoji investitor spreman da uloži u proizvod. Država bi u tom slučaju učestvovala do polovine sredstava, a maksimalno do 25.000 evra po projektu".

On je poručio da će u prvoj polovini godine biti donete poreske olakšice “u vidu poreskih kredita za istraživanje i razvoj, oslobađanja plaćanja jedne trećine poreza na zarade i oslobađanje od poreza na zdravstvo i nezaposlenost”.

Vladan Prelovac iz kompanije Prelovac medija smatra da nada se da će te mere biti usvojene. - Mislim da će ove mere pomoći da taj relativno mali broj, sposobnih, inteligentnih ljudi, koji već izvozi preko 200 miliona dolara godišnje, da u roku od nekoliko godina, ta cifra poraste 50 puta - kaže Prelovac.
Dinkić je najavio i podršku izvoznicima u IT-u, kroz poseban sistem osiguranja, tako da bi mogli da što više svojih proizvoda i usluga prodaju na svetskom tržištu.

- Budući da Srbija nema nezaposlenih inženjera IT tehnologija i elektronike, podržaćemo povećanje upisnih kvota u srednjim školama, prirodnim i tehničkim fakultetima. Takođe, pomoći ćemo tim fakultetima da prošire kapacitete - rekao je on.

Velike nade nadležni polažu i u proizvodnju hardvera, kroz planove firme Mubadala iz Emirata koja najavljuje ulaganja u proizvodnju čipova. Iako to u Nemanjinoj smatraju važnim projektom, Srbija je ipak, kaže Dinkić, od toga još daleko.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ICT IT kompanije informatičari informatičke kompanije investicije Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana