Tekst objavljen: 08.03.2013 7:23        


Mogućnost da država, odnosno Narodna banka Srbije, administrativno ograniči visinu kamatnih stopa na kredite privredi i građanima, kao mera koju već primenjuju ili razmatraju neke susedne zemlje, naišla je na različite ocene ekonomista.

Država dužna da spreči zelenaške kamate?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beograd Nikola Fabris ocenio je da bi "tako nešto trebalo doneti jer pojedine kamatne stope, ne generalno sve, ulaze u zonu zelenaških kamatnih stopa".

Podsetimo da su u Crnoj Gori kamatne stope ograničene na 14 odsto kod kredita preduzećima, a 15 odsto za građane, dok je u Hrvatskoj i Makedoniji to ograničenje ve­zano uz kretanje referentne kamatne stope, različito je za privredu i građane i kreće se od 12 do 13 odsto.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić, međutim, se striktno protivi ograničavanju kamatnih stopa "jer je ekonomska nauka odavno pokazala da svako administriranje cena, odnosno kamatnih stopa, vodi tome da potrošači na kraju plate još veću cenu jer banke nađu način da naplate efektiv­nu cenu kredita".

- To ne treba brkati sa onim što u svetu postoji, a to je 'plafoniranje' kamata, ali u kontekstu zabrane zelenaških kamata, što rade i razvijene industrijske zemlje - ocenio je Đukić.

- Uprosečavanje kama­ta je besmisleno, jer najbolji klijenti uvek mogu da se zaduže i spolja i u zemlji pod vrlo povoljnim kamatama - rekao je Đukić.

Ekonomista Kosta Josifids kaže da su "pre sedam-osam godina strane banke su ovde dolazile jer je tržite bilo gladno kapitala, a one su odlično zarađivale. Danas to više nije tako pa će i one morati da se prilagode novim uslovima".

Vladimir Vukotić predsednik Izvršnog odbora Oportjuniti banke kaže da bi limitiranje stopa nateralo bankare da povećaju granicu rizika kod odobravanja zajmova. Znači da bi kredite dobijali samo veoma sigurni klijenti, a takvih je na našem tržištu malo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata kredita Srbija zelenaši kredit krediti kamata kamate banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana