Tekst objavljen: 06.02.2013 17:02        


Najveća domaća bankarska ustanova, Banca Intesa, objavila je nerevidirane rezultate poslovanja koji pokazuju pad dobiti ove banke, prvi put u poslednjih pet godina.

Dobit Inteze, najveće domaće banke, pala 14 odsto

Intesa je u prošloj godini zabeležila stagnaciju prihoda od kamata na nivou od 19,6 milijardi dinara, dok je dobit iz ovog segmenta iznosila 31,3 milijardu dinara (rast od 0,8 odsto).

Prihodi od kamata porasli su sedam odsto na 7,9 milijardi dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja porasla tri odsto na 5,6 milijardi dinara.

Kao i većina ostalih banaka, Intesa je zabeležila veoma visoke negativne kursle razlike usled slabljenja dinara (13,3 milijarde dinara), dok su rashodi po osonovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skočili 48 odsto na 6,3 milijarde dinara.

Visoki otpisi bili su glavni uzrok pada krajnjeg rezultata. Dobit pre oporezivanja Intese u prošloj godini iznosila je 9,2 milijarde dinara što je pad od 14 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Aktiva Intese koja je i u protekloj godini ostala najveća domaća banka na kraju decembra iznosila je 413,8 milijardi dinara što predstavlja rast na godišnjem nivou od 5,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka intesa banke banka 2012. Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana