Tekst objavljen: 21.03.2013 11:11        


Premijer Milo Đukanović kazao je u parlamentu da Crna Gora nije na ivici bankrotstva zbog Kombinata aluminijuma, kako tvrdi Andrija Mandić, funkcioner Demokratskog fronta.

Đukanović: Crnoj Gori ne preti bankrot zbog KAP-a

Đukanović je kazao da je „cela priča zasnovana na tome da je KAP gubio i da gubi jer je opterećen viškom zaposlenih i visokom cenom električne energije“.

- KAP će biti preuzet bez dugova. Jedini dug, prema scenariju Vlade, biće ovaj koji bi KAP platio dosadašnjem vlasniku da izađe. Sve ostalo bi bilo konvertovano u akcije, a država bi preuzela oko 60 odsto - kazao je Đukanović.

On je podsetio da dogovor sa CEAC podrazumeva da država povrati vlasništvo u KAP, a da zauzvrat fabrika u petogodišnjem periodu izmiri deo duga banci od 40 miliona, iako je KAP dužan 80 miliona.

 Predlog, kako je dodao, podrazumeva da Vlada preuzme obavezu koju je već garantovala od 103 miliona evra, da izmiri dug za električnu energiju prema Elektroprivredi i da se realizuje socijalni program za oko 700 radnika jer je, kako je dodao, na proizvodnju od 50.000 tona aluminijuma, prihvatljiv broj od 500 zaposlenih.

- To je jedina formula održivosti. Uz to, treba da se između KAP i EPCG zasnuje ugovor o isporuci struje na šest godina po ceni od 27,5 evra po megavatu, pri čemu se za razliku između 27,5 miliona do 37,5 miliona, koliko će realno koštati ta električna energija, predviđa godišnja subvencija od sedam miliona - rekao je Đukanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnička kriza ekonomska kriza industrija propala preduzeća bankrot KAP Crna Gora cg đukanović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana