Tekst objavljen: 05.03.2013 11:30        


Rukovodioci pojedinih državnih firmi i dalje ubedljivo ”šiju” najvažnije političke ličnosti u zemlji. Zarade čelnih ljudi u javnom sektoru i dalje uglavnom probijaju zacrtanu granicu od oko 160.000 dinara najviše mesečne plate koja može biti isplaćena.

Direktori u Srbiji zarađuju i do 500.000 dinara

Rukovodioci firmi i agencija sa državnim kapitalom uglavnom koriste rupe u zakonu, po kojima precizno limitirana zarada može da se uveća po dva osnova - za prekovremeni rad i za uspešno poslovanje, i to maksimalno za jednu trećinu.

Tako, na primer, direktor Telekoma Predrag Ćulibrk, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno inkasira 470.000 dinara, prvi čovek EPS Aleksandar Obradović 220.000, koliko primaju i direktori Zoran Drobnjak (Putevi Srbije) i Milan Krkobabić (PTT).

U propisanim granicama zasad se drže Milorad Grčić iz Kolubare i Dragoljub Simonović iz Železnica, čije plate iznose 160.000 dinara.

- Vlada će u narednom periodu pretresti sve lične dohotke u državnom aparatu i javnom sektoru. Plate moraju da se drže u zadatim okvirima, kao što će preduzeća morati da poštuju i rokove za ukidanje upravnih odbora i biranje direktora na javnom konkursu - čuli smo od Milivoja Mihajlovića, direktora Vladine kancelarije za medije.

Prema Zakonu o maksimalnim zaradama, onima koji probiju zacrtane granice preti novčana kazna od pola miliona do milion dinara, međutim, takve sankcije do sada nisu primenjene ni u jednom slučaju. Za to vreme, direktori ”šiju” funkcionere: na primer, Ivica Dačić zarađuje 172.000 dinara, Tomislav Nikolić 150.000, što je za dvadesetak hiljada više nego prošle godine, ali je i dalje ispod koverti šefova nekih najvećih gubitaša.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javna preduzeća državna preduzeća gubitaši direktori plate direktora Srbija Telekom Srbija Elektroprivreda Srbije EPS putevi srbije PTT kolubara železnice srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana