Tekst objavljen: 12.02.2013 8:28        


Paralelno s povlačenjem dela ekonomskih diplomata koji nisu imali očekivane rezultate, Vlada će u narednim nedeljama sklopiti ugovor s Privrednom komorom Srbije o angažovanju njihovih predstavništava po svetu za privlačenje investicija.

Diplomate koštale milione, vreme da se vrate kući

Ministarstvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu otpočelo je i formalnu proceduru za povlačenje sedam, od 27 ekonomskih ”atašea”, i to iz zemalja regiona: Skoplja, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Ljubljane, Kijeva i Budimpešte.

- Budžet za ekonomsku diplomatiju smanjen nam je za 30 odsto, tako da će se vraćanje naših predstavnika nastaviti tokom godine. Ministarstvo inostranih poslova sada analizira da li može da angažuje ovih prvih sedam. S druge strane, spremamo ugovore sa Komorom za formiranje nove mreže za ekonomsku diplomatiju - rečeno nam je u Vladi.

Ekonomske diplomate poslate su u svetske prestonice pre tri godine. Dosad su državu godišnje koštali oko milion i po evra. Njihova mesečna plata je između 2.000 i 4.000 evra, a za mnoge od njih se sabiraju i troškovi smeštaja i školovanje za decu u evropskim i svetskim metropolama.

Miloš Bugarin, prvi čovek PKS pozdravlja inicijativu da oni preuzmu deo ekonomske diplomatije:

- Očekujemo da Vlada preuzme inicijativu za potpisivanje sporazuma, a mi ćemo je oberučke prihvatiti. Zašto bi država duplirala posao kada PKS ima iskusne ekonomske diplomate.

Inače, PKS već ima predstavništva u Moskvi, Briselu, Parizu, Milanu, Frankfurtu, Beču, Kijevu, Podgorici i Zagrebu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
miloš bugarin Privredna komora Srbije Srbija ekonomske diplomate diplomate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana