Tekst objavljen: 26.10.2012 7:50        


Vlada je u prva tri meseca sprečila bankrot države, obezbedila sigurnost za građane, a započeli smo ozbiljnu borbu protiv kriminala, kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Dinkić: Vlada sprečila bankrot Srbije

- Srbija definitivno više nije u opasnosti od bankrota. U prva dva meseca morali smo da obezbeđujemo novac dan za dan, da bismo isplatili plate i penzije. A u sledeću godinu ulazimo čak i sa novčanom zalihom - naglašava on.

Nećemo proći kao Grčka

Dinkić kaže da Srbiji ne preti opasnost da dostigne grčki nivo javnog duga od 170 odsto BDP. -  Zaustavićemo javni dug ove godine na manje od 65 odsto BDP, a u 2014. idemo ispod 60 odsto - objašnjava on.
Dinkić dodaje da "sada predlažemo budžet za 2013. godinu, koji će obezbediti ekonomski rast i prepolovi deficit, tako da sledeće godine možemo da očekujemo postepeni oporavak".

Ministar objašnjava da je budžetom za iduću godinu prepolovljen deficit sa skoro sedam na 3,6 odsto BDP, kao i da je zaustavljen rast duga u narednoj godini.

Na pitanje kome će budžet biti najrestriktivniji, on odgovara da će "smanjiti subvencije za neproduktivne stvari poput, na primer, preduzeća u restrukturiranju. Želimo da ih nateramo da se i njihovi direktori potrude da pronađu strateške partnere. Taj budžetski izdatak smanjen je za oko 5,8 milijardi dinara".

Kada je u pitanju prihodna strana, Dinkić kaže da je najvažnija novina oporezivanje transakcija sa ”poreskim rajevima” (poreska stopa od 25 odsto) što do sada nije bio slučaj.

Porez na dobit će biti 15 odsto. što je i dalje duplo niže nego u EU. Ostaće desetogodišnje poresko oslobođenje za investicije veće od 10 miliona evra, dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Vlada Srbije bankrot Srbije Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana