Tekst objavljen: 25.06.2013 10:00        


Srbija od 2006. godine do danas ima ugovorenih 4,5 milijardi evra kredita za infrastrukturu, od čega nije povučeno čak 3,3 milijardi evra, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić: Neiskorišćenih 1,2 milijardi evra kredita

Kada je reč o finansiranju normalnog funkcionisanja države, Dinkić je rekao da će do marta 2014. godine biti potrebno oko 500 miliona dolara, što je minimalno u odnosu na početak ove godine kada je trebalo obezbediti oko pet milijardi dolara, i ocenio da će boljitak prvo osetiti oni koji rade u uspešnim izvoznim preduzećima i plate će najpre rasti u privatnom sektoru.

Dinkić je rekao da je sa premijerom i vicepremijerom, Ivicom Dačićem i Aleksandom Vučićem, dogovoreno da se ove nedelje na sednici vlade predoči detaljan spisak svih nepovučenih sredstava i da se zahteva od resornih ministara da ponište te kredite ako im ne trebaju.

On je dao primer sredstava za izgradnju Koridora 10, za koji su ugovoreni krediti od 1,1 milijarde evra, a povučeno je svega oko 100 miliona evra.

Govoreći o konkretnim uštedama Ministarstva finansija prilikom donošenja rebalansa budžeta, Dinkić je rekao da od ukupno šest milijardi dinara ušteda najviše su smanjene subvencije, izdvajanja za turizam, subvencije gubitašima i za otvaranje novih radnih mesta.

Što se tiče subvencija investitorima za otvaranje novih radnih mesta, Dinkić je rekao da će do 20. jula biti još jedan javni konkurs za podsticaje države, a posle toga ih neće biti sve do budžeta za 2014. godinu.

Svi investitori koji su do danas konkurisali za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, a Dinkić kaže da među njima ima jako ozbiljnih kompanija, dobiće te podsticaje, jer su za to obezbeđena sredstva u budžetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
infrastruktura krediti ministar finansija Mlađan Dinkić krediti mlađan dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana