Tekst objavljen: 26.03.2013 9:09        


Aktivnosti oko restrukturiranja nacionalne avio-kompanije i nabavke aviona privremeno su stopirane, jer država sve nade polaže u dogovor sa Etihadom. Razgovori sa predstavnicima avio-kompanije iz Abu Dabija počinju u sredu, a srpsku delegaciju predvodi Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Dinkić ide u Abu Dabi da ponudi Jat Arapima (Wo_st_01/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

- Razgovaraćemo o mogućnosti strateškog partnerstva Etihada i Jata - kaže ministar Dinki i dodaje da je "Etihad jedna od najboljih avio-kompanija danas u svetu. Vlasnici su i Er Berlina i Er Sejšela".

- Ponudićemo im da i Jat postane deo te alijanse, to jest da oni na bazi ulaganja u modernizaciju flote i obezbeđivanja novih aviona dobiju 49 odsto učešća u Jatu i upravljanje kompanijom. Tako bi Jat postao profitabilan u budućnosti - kaže DInkić.

Međutim, Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, nije optimista i kaže da je "zabluda da će neka strana kompanija želeti strateško partnerstvo sa Jatom u stanju u kakvom se on trenutno nalazi".

Etihad je već pokazao zainteresovanost za saradnju sa Jatom u dugolinijskom saobraćaju. Naime, kada Srbija dobije kategoriju 1 američkih vazduhoplovnih vlasti, Etihad bi, iz Abu Dabija, preko Beograda, leteo direktno za SAD.

Jat bi, s druge strane, trebalo da uvede liniju do Abu Dabija, a da se onda putnici Etihadom prevoze dalje na Istok, pre svega ka Australiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić Srbija etihad UAE ujedinjeni arapski emirati emirati vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije jat airways Jat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana