Tekst objavljen: 07.03.2013 11:11        


Dokle god preti "strujni" udar na novčanike građana Srbije, mala je šansa da će dinar pojeftiniti. Izvršni odbor Narodne banke Srbije u utorak će odlučiti kolika će biti referentna kamatna stopa, ali u strahu od novih poskupljenja malo je verovatno da će pasti sa sadašnjih 11,75 odsto.

Dinar je papren, nema pojeftinjenja kredita

Sve su češće poruke, pa i iz same Vlade, da bi NBS mogla da razmisli o njenom spuštanju, jer je to jedini način da primer slede i komercijalne banke i tako pojeftine zajmove privredi.

Baš to je u sredu poručio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavljujući da će se sa guvernerom centralne banke, Jorgovankom Tabaković, sastati za desetak dana da vide kako da kurs dinara stave u funkciju izvoza i kako da snize kamate na kredite.

- S obzirom na to da se inflacija smiruje, NBS bi mogla da razmisli o tome da snizi referentnu kamatnu stopu, koja je dovela do ovolikih kamata na kredite. Sa ovako visokim kamatama i sa kratkim rokovima na kredite nije moguće razvijati privredu - rekao je Dinkić.

Istovremeno, profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin poručio je NBS da među sadašnje ciljeve, stabilnost cena i kurs dinara, treba da uvrsti i zapošljavanje.

- Monetarna politika je svedena na kontrolu potrošačkih cena i inflaciono targetiranje, koje tokom poslednjih deset godina uglavnom nije bilo ispoštovano. Ako je nivo referentne kamate visok, u tim uslovima nema reindustrijalizacije - rekao je Đuričin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa devizni kurs ekonomija nbs Srbija kamate kamata kredit krediti dinar Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana