Tekst objavljen: 11.03.2013 15:10        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara 2013. godine iznosile su 11,68 milijardi evra, što je 1,19 milijardi evra više nego na kraju januara, saopštila je NBS.

Devizne rezerve NBS skočile na 11,7 milijardi evra

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 434 odsto i pokrivenost od osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u februara bio je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti na inostranom i domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 1,17 milijardi evra.

Ostvareni su prilivi i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 61 milion evra, i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 12,7 miliona evra.

U februaru najveći odliv iz deviznih rezervi bio je po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 100,2 miliona evra.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi odnose se na isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 55,2 miliona evra, i na izmirivanje obaveza prema inokreditorima u iznosu od 21,6 miliona evra, navela je NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju februara iznosile su 7,635 milijardi evra.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosila 683,9 miliona evra i bila je za 471,4 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana