Tekst objavljen: 19.03.2013 7:02        


Uprkos tome što plate u Srbiji već godinama unazad neosetno rastu, penzije nisu uspele da im se dovoljno približe. Krajem prošle godine, prosečan srpski radnik je kući donosio 46.923 dinara, a penzioner 25.592, što je samo 54,5 odsto republičke zarade.

Devedesetih penzije kao plate, danas jedva pola

- Krajem devedesetih prosečna penzija je bila između 90 i sto odsto republičke plate, dok danas penzije ubedljivo zaostaju za zaradama - kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

U republičkom Fondu PIO računaju da su penzioneri iz kategorije zaposlenih (koji čine 1,37 od ukupno 1,69 miliona penzionera) pre deset godina primali 73 odsto prosečne plate, ali da su im se čekovi postepeno ”krnjili”. U 2005. su penzije činile 66,8 odsto od zarade, u 2010. su bile 63,8 odsto, a u decembru 2012. bile su 54,5 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Popov kaže da je moguće da se plate i penzije ponovo približe jer se to poslednji put desilo u kriznim devedesetim kada u državi nije bilo reda. Ali, dodaje Popov, ni danas nije lako proceniti koliki je stvarni odnos između ove dve kategorije.

Zarade se povećavaju samo budžetskim korisnicima, dok ostali mahom i ne prijavljuju prave iznose. Mnogi dobijaju minimalac, a razliku primaju na ruke. Na sivu ekonomiju danas odlazi više od 40 odsto bruto društvenog proizvoda. Zato nije nemoguće da penzije budu opet kao plate, ako nastavi privredni propast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija plate penzioneri penzije penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana