Tekst objavljen: 12.02.2013 10:10        


Do kraja ove sedmice svi koji se zalažu za unapređenje IT sektora u Srbiji imaju priliku da učestvuju u javnoj raspravi, daju podršku ili neki sugestiju na niz predloga mera koji bi pomogli ovoj industriji da nastavi dobrim putem kojim je krenula.

Da li se to država stvarno setila da ima IT sektor

Na sastanku sa IT stručnjacima ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predstavio je predloge za poreske olakšice, bespovratna sredstva za početnike u ovom poslu, ali i najavio podršku sektoru i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama tržišta.

Država bi, ukoliko sve bude kako je prošle nedelje najavljeno, trebalo u prvoj polovini godine da usvoji niz poreskih olakšica za IT industriju u vidu poreskih kredita za istraživanje i razvoj, kao i oslobađanja plaćanja jedne trećine poreza na zarade.
Predsednik Vojvođanskog klastera Milan Šolaja kaže da se predstavljene mere poklapaju sa zahtevima ljudi koji se profesionalno bave informacionim tehnologijama. - Većina nas je prijatno iznenađena ovom inicijativom države, a posebno što je sve to pretočeno u radni materijal - napominje Šolaja.

Program pomoći početnicima u ovom poslu je, smatra Šolaja, odličan potez jer će na taj način mnogo mladih stručnjaka iskoristiti znanje.

- Osim toga, pomoć autsorsingu je pomoć domaćem izvozu, dok je dobar potez uvođenje poreskih olakšica. Izmenom tog zakona IT sektor neće biti oslobođen od poreza, niti će porez biti snižen, ali će biti oslobođen plaćanja zdravstvenog osiguranja - napominje Šolaja.

IT sektor s nestrpljenjem čeka da oživi i platni promet sa inostranstvom i to bez većih ograničenja kako bi se što lakše unapredio razvoj te grane i napravio izlaz na svetsko tržište.

Ono na čemu bi dodatno trebalo poraditi, napominje naš sagovornik, jeste popularizacija primene računara u privredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija IT kompanije it industrija informatičari informatičke kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana