Tekst objavljen: 23.04.2013 17:30        


Duvanska kompanija JTI upozorila je da će nelegalna prodaja rezanog duvana u Srbiji umanjiti ovogodišnje prihode državnog budžeta do 12 milijardi dinara.

Crno tržište duvana košta državu 12 mlrd. dinara

Procena kompanije JTI je da je legalna prodaja cigareta smanjena 14 odsto zbog crnog tržišta rezanim duvanom.

Poreska policija je 9. aprila počela da kontrolisaće sve lokacija u Srbiji na kojima se nelegalno prodaje rezani duvan. Za tu vrstu prekršaja kazne su do 150.000 dinara. Poslednjih meseci je, zbog pada kupovne moći građana i poskupljenja cigareta, sve učestalija nelagalna prodaja rezanog duvana.
- Ovo predstavlja veliki rizik za budžetske prihode jer je u 2013. godini planirano da se čak 13 odsto budžetskih prihoda osloni na poreze od legalnih duvanskih proizvoda - istakao je Kris Vuds, koji je preuzeo funkciju generalnog direktora JTI za Zapadni Balkan.

On je ocenio da crno tržište rezanog duvana postaje jedan od najvećih problema u Srbiji i ugrožava legalno poslovanje i privredu. Od 2003. godine, kako je podsetio Vuds, duvanska industrija je uložila preko 1,2 milijarde evra u Srbiji i sada zapošljava, direktno i indirektno, oko 4.000 ljudi.

- Kako bismo zadržali postojeći nivo investicija, rasta i poslova, neophodno je stabilno poslovno okruženje. Oštre mere koje je najavila Poreska uprava, kao deo šire borbe protiv ilegalne trgovine, će tome svakako doprineti - kazao je Vuds.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigarete pušenje pušači duvan Srbija budžet akcize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana