Tekst objavljen: 11.03.2013 16:10        


Nakon smrti Uga Čaveza, Venecuela je možda u stanju neizvesnosti i nesigurne budućnosti, međutim, porodica preminulog predsednika sigurno nije. Naime, prema tvrdnjama američkih analitičara, iza Čaveza je ostalo bogatstvo koje se procenjuje na dve milijarde dolara.

CJIA: Iza Čaveza porodici ostale milijarde dolara

Tvrdnje o basnoslovnom bogatstvu koje će naslediti predsednikova porodica objavila je CJIA , američka firma za procenjivanje rizika i globalnu analizu.

Pažnju javnosti su privlačila i Čavezova deca. Lane je njegova 14- godišnja ćerka Rosines ( iz drugog braka ) izazvala ogorčenje jer je na internetu objavila fotografiju na kojoj drži svežanj američkih dolara, valute čija je upotreba u Venecueli ograničena .
Španski dnevni list El Mundo svojevremeno je opisao porodicu predsednika Uga Čavesa i način na koji je ona iskoristila njegovu 14- godišnju vladavinu. Prema pisanjima tu porodicu jednostavno zovu "kraljevska porodica.

Roditelji Komandantea, Ugo de los Rejes Čaves i Elena Frias, sve do sinovljevog političkog uspona bili su skromni učitelji sa sedmoro dece. A onda se sve promenilo .

Čavezov otac je od 1998. do 2008. bio guverner Barinasa, iste pokrajine koja je u sklopu "bolivarijanske revolucije " proglašena prvom slobodnom zonom. S vremenom je skromna porodična farma na obali reke sa 30 narasla na 600 hektara .

Za 14 godina vladavine Uga Čaveza skoro sve američke naftne kompanije su proterane iz Venecuele, njihova imovina je nacionalizovana, dok je Čavez na Sjedinjene Američke Države gledao kao na glavnog političkog neprijatelja. Godine 2007. je nakon nacionalizacije naftne industrije, Čavez prosto proterao dve velike naftne kompanije, Exxon Mobil i Conoco Phillips. Venecuela je, i pored svega, četvrti američki snabdevač naftom. Prošle godine je to iznosilo 906.000 barela dnevno. Ali, na svakih 10 barela sirove nafte izvezene iz Venecuele u Ameriku, dva se barela vrate u Venecuelu kao prerađeni proizvodi.
Majka preminulog predsednika, Elena Frias, postala je predsednica Instituta za decu. Od skromno obučene žene, kakva je bila kada je 1992. posetila svog sina u zatvoru, (koji je bio osuđen zbog pokušaja državnog udara), Ugova majka se preobrazila u gospođu "opsednutu" dijamantima i modnim markama koja je redovno odlazila u Njujork u šoping. Nije odolevala ni plastičnim operacijama.

Elena je temperamentna, dinamična žena i el Komandante je nasledio njen karakter, dok je najstariji sin Adan ( drugi po rođenju je bio Ugo ) više na oca - povučen i tih. Adan je prvo bio ministar obrazovanja, a potom je od oca nasledio dužnost guvernera Barinasa.

Sledeći brat , Argenis, bio je državni sekretar pokrajine i ta funkcija je izmišljena samo zbog njega, a posle je prešao u Ministarstvo za električnu energiju .

Brat Adelis nikada nije bio aktivan u politici ali je obavljao dužnosti u finansijskoj administraciji pokrajine, Narciso Čaves je bio optužen za korupcijski skandal pa ga je brat poslao za ambasadora u Kanadu , a najmlađi brat Anibal bio je gradonačelnik Sabanete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milijarderi superbogataši bogataši venecuela hugo čavez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana