Tekst objavljen: 22.05.2013 11:51        


Delegacija Jat ervejza otputovala je u posetu Itihadu, avio-kompaniji Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji su stručnjaci prethodnih mesec dana „češljali” poslovne knjige Jata. Očekuju se plodniji razgovori o mogućnostima saradnje, jer Itihad sada ima više saznanja o našoj avio-kompaniji.

Čekajući Arape: Samo 90 ljudi želi da napusti Jat

Zaposleni kažu da se za sada u kompaniji sve odvija normalno. Plate su redovne, dok se, saznajemo, za socijalni program i dobrovoljni odlazak iz kompanije uz otpremnine prijavilo svega oko 90 zaposlenih.

Program za dobrovoljni odlazak iz kompanije, prema ranijim najavama nadležnih, predviđa 6,5 miliona evra za oko 400 zaposlenih, a po godini staža bi se isplaćivalo 300 evra.

Razlog za slab odziv može da bude i to što u Sindikatu komercijalnih i ekonomsko-pravnih radnika domaćeg avio-prevoznika tvrde da će samo manji broj radnika dobiti 300 evra po godini staža, a većina manje od toga.

I dok se čeka odluka Itihada o tome hoće li ući u strateško partnerstvo sa Jatom, nekoliko stvari je jasno.

Najpre valja podsetiti na to da je prilikom nedavne posete Beogradu rukovodstvo Itihada jasno reklo – njihov posao je da osiguraju profitabilne letove i da je o strateškom partnerstvu još rano govoriti.

Drugo, ukoliko do strateškog partnerstva dođe i napravi se nova avio-kompanija kojom bi se zajednički upravljalo, stare dugove (oko 170 miliona evra) preuzeće poreski obveznici u Srbiji. I treće, tu je ugovor o komercijalnoj saradnji između Jata i Itihada na 46 odredišta, uvođenje zajedničkih letova ka 21 u saobraćajnoj mreži Itihada i ka 23 Jatova odredišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
etihad privatizacija vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije Jat jat airways

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana