Tekst objavljen: 13.03.2013 18:20        


Uprava francuskog proizvođača automobila Reno je sa vodećim sindikatima postigla sporazum o smanjenju radne snage za 7.500 radnika u naredne tri godine i kresanju rashoda da bi opstala proizvodnja u Francuskoj.

Čak 7.500 radnika napustiće Reno u Francuskoj

U Francuskoj se zbog rigidnih ugovora radnicima dižu plate i beneficije i otežava preseljenje proizvodnje u druge, zbog jeftinije radne snage isplativije krajeve sveta. Istovremeno u velikom broju fabrika nema posla, što pravi veliku štetu francuskom proizvođaču automobila.

Renoov sporazum sa sindikatima treba da obezbedi veću fleksibilnost kadrovske politike, kako bi se postigla bolja iskorišćenost kapaciteta fabrika u Francuskoj.

Planirano je da plate zaposlenih u Renou ove godine miruju, a da se prosečan broj radnih sati po zaposlenom poveća za 6,5 odsto. Prosečno sedmično radno vreme biće 35 sati za sve radnike, jer su ranije neki zaposleni radili samo 32 sata nedeljno.

Istovremeno, neće biti otpuštanja već radnici koji dobrovoljno odu neće biti zamenjeni novima.

Reno je obećao da će do 2016. godišnje proizvoditi najmanje 710.000 vozila u Francuskoj prema oko 530.000 koliko je prozvedeno u prošloj godini. To će iskorišćenost kapaciteta u fabrikama podići na više od 85 odsto, što je prilično iznad evropskog proseka od 74 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reno Renault fabrika automobila Francuska otkazi otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana